Friday, 26 July 2013

Mummy's Curse!


This post is dedicated to all those parents, aunts, uncles, grandparents....anyone in fact, who makes things for school projects. Now, we all know it's the kids who are meant to make it, but somehow we all end up getting involved. Such was the case with this!

Our eldest had been studying ancient Egypt (or t'Egypt for any Peter Kay fans out there) for what seemed like centuries. She visited the British Museum, had a dressing up day (cue lots of bed sheets and kitchen roll) and the inevitable finale - an Egyptian banquet.

We were asked to make some loaves for the kids to tuck into. After a little researching, we found out that common ingredients in loaves at that time were sourdough, dates and honey. So, we headed for the baking lab and got inventive!

The secret formula is better guarded than King Tut's golden bits, but we thought we'd share some pics!

First we mixed sourdough starter, white bread flour, yeast, salt, olive oil, chopped dates and honey in a sarcophagus. Alright, in a big bowl.


This requires a very lengthy knead - about 15 minutes, because there's a lot of information in that bowl! Then cover the bowl with clingfilm and leave for one hour.


After one hour, when you have tried to get 'Walk Like An Egyptian' out of your head, take out your frustration on the dough by knocking it back, then shape into a ball. Repeat this process after 15 mins. The knocking back bit, I mean, not the singing!

The dough will now start to smell beautiful.Sweet aromas mixed with the tang that sourdough brings to the pyramid, sorry, I mean the table!

The dough was split into three parts, two large loaves and one small loaf and placed in proving baskets. This is a good idea with this dough. It's particularly sticky, so lots of flour is needed to dust the baskets.

Cover with a tea towel and leave to rise for one hour. Carefully remove from the proving basket, slash horizontally to try to replicate a mummy's face. See what I've done there?!




Spray with water, then into a red hot oven (200C) for 30 minutes, until you get this spooky lot looking at you!


The loaf on the left is particularly good. The one on the right looks like he's telling a joke and the small one is just confused!

My daughter's contribution to the day? She named the loaf - Mummy's Curse! Love it!

Anyway, the kids ate them and even the headmaster took time to congratulate me! They taste like a grown ups fruit loaf and I hope we did the ancient Egyptians proud. Go on, do one for mummy!


2 comments:

  1. Một số dịch vụ tiện ích tại sân bay Logan
    Wife/Internet miễn phí
    Hành khách sẽ được cung cấp dịch vụ internet miễn phí qua kênh mạng Boingo Hotspot. Dù đang ở đâu trong sân bay bạn cũng có thể bắt được sóng wifi rất mạnh.
    ATM/ Máy rút tiền
    Tại các nhà ga của sân bay đều bố trí nhiều điểm rút tiền cho hành khách hoặc hành khách có thể liên hệ các quầy thông tin trong sân bay để được hỗ trợ tốt nhất.
    Dịch vụ đổi ngoại tệ

    Có rất nhiều quầy thu đổi ngoại tệ với thời gian hoạt động 24/24, hành khách có thể dễ dàng tìm thấy ở ngoài sảnh các nhà ga.
    Các tiện ích chăm sóc trẻ em
    Một số dịch vụ dành cho trẻ em như thay tã, thay quần áo, ghế trẻ em,… và khu vui chơi trẻ em được bố trí khắp sân bay tại các phòng Mamava Nursing, Family Restrooms,.. Bên cạnh đó, các phòng vệ sinh cũng đều được bố trí tã thay miễn phí cho trẻ.
    Phòng triển lãm nghệ thuật
    Hành khách có thể tham quan các phòng tranh cùng những bức ảnh nghệ thuật và các hiện vật thú vị được trưng bày tại Public Services Information Booth để hành khách ngắm nhìn, hiểu hơn về giới nghệ thuật của vùng đất tri thức. Vé máy bay đi Mỹ

    ReplyDelete